پاور مپ

در مقاله قبلی گفتم که دو روش برای نمایش داده بر روی نقشه جغرافیایی وجود دارد. یکی استفاده از قابلیت Shape در اکسل و دیگری استفاده از پاور مپ (Power Map). در این مقاله بر روی نحوه نمایش داده‌ها بر روی نقشه با کمک پاور مپ می‌پردازم.

پاورمپ ابزاری است که اختصاصا برای گزارش‌ها بر اساس داده‌های جغرافیایی طراحی شده است. داده‌های جغرافیایی ممکن است بر اساس طول و عرض جغرافیایی باشد یا بر اساس اسم شهرها، کشورها … باشد.

برای استفاده از پاور مپ به دو نکته دقت کنید. اول اینکه پاور مپ گزارش‌های جغرافیایی را با کمک نقشه‌های موجود در سایت بینگ (Bing) نمایش می‌دهد بنابراین برای استفاده از این ابزار باید به اینترنت وصل باشید. دوم اینکه باید داده جغرافیایی در مجموعه داده وجود داشته باشد. این داده جغرافیایی ممکن است در قالب طول و عرض جغرافیایی باشد یا نام انگلیسی. به عنوان مثال برای نمایش مقدار فروش در مرکز هر استان باید یا طول و عرض جغرافیایی مرکز هر استان یا نام انگلیسی هر استان را مشخص کنیم.

برای پیدا کردن نام انگلیسی هر استان، از ویکی پدیا انگلیسی استفاده کردم. ابتدا لیست استان‌های ایران به انگلیسی را در ویکی پدیا انگلیسی سرچ کردم و سپس با طی کردن مراحل زیر، اسامی انگلیسی استان‌ها و مراکز آن را به همراه مساحت، جمعیت و تراکم جمعیت به صفحه اکسل اضافه کردم.

۱-از منو Data، گزینه New Query و سپس گزینه From Other Source و در نهایت From Web را انتخاب کردم.

۲-آدرس ویکی پدیا انگلیسی مربوط به استان‌های ایران را درکادر نمایش داده شده وارد کردم. بعد از کلیک Ok لیستی از جداول موجود در صفحه وب نمایش داده شد. جدول مربوط به لیست استان‌های ایران را انتخاب کردم و بعد هم گزینه Load‌ را کلیک کردم. لیست استان‌های ایران به همراه مراکز، جمعیت و تراکم آن، به فایل اکسل اضافه شد.

در مرحله بعدی باید داده‌ها پاکسازی شود. اولا که تعدادی از ستون‌ها اضافی است، آنها را پاک کردم و بعد هم اینکه در برخی ستون‌ها اطلاعات اضافی هست که باید پاک شود. به عنوان مثال در ستون مساحت، مقدار km هم ذکر شده است که باعث عدم نمایش درست داده‌ها می‌شود. برای پاکسازی داده‌ها مراحل زیر را طی کردم.

۱-ستون‌های Map و Note را که اطلاعات مهمی نداشتند را پاک کردم.

۲-از ستون Data گزینه From Table را انتخاب کردم. این کار باعث می‌شود که داده‌های موجود در جدول جاری به محیط Power Query‌ منتقل شود. پاکسازی داده در محیط Power Query به سادگی انجام می‌شود.

۳-ستون مساحت (Area) داده‌ای مشابه ۵,۸۳۳ km2(2,252 sq mi) دارد. این داده برای محاسبه مناسب نیست چون ترکیب کاراکتر و عدد است و برای تهیه گزارش فقط به عدد احتیاج داریم. بنابراین بر ستون Area‌ کلیک می‌کنم و بعد گزینه Split را انتخاب می‌کنم. این گزینه، ستون جاری را بر اساس یک جداکننده به دو ستون تبدیل می‌کند. گزینه Custom‌ را انتخاب کردم و در کادر باز شده مقدار km را وارد کردم و به این صورت به پاور کوئری گفتم که این ستون را به دو ستون تبدیل کن. یک ستون قبل از km‌ و یک ستون بعد از km. بعد هم ستونی که حاوی km و مقادیر بعد از آن بود را پاک کردم.

۴-همین کار را برای ستون تراکم (Density) هم انجام دادم. با این تفاوت که “/” را به عنوان جداکننده معرفی کردم.

۵-در نهایت هم Load&Close را انتخاب کردم.

دقت کنید که فرمت ستون‌های تراکم، مساحت، جمعیت و تعداد شهرستان Number‌ باشد. اگر که نبود حتما فرمت آنها را به Number تغییر دهید.

در مرحله آخر، برای نمایش داده‌ها بر روی نقشه (پاورمپ) باید داده‌ها را به Power Map (پاور مپ) اضافه کرده و تنظیمات لازم را انجام دهم. برای انجام این کار مراحل زیر را انجام دادم.

۱-از منو Insert گزینه ۳D Maps را انتخاب کردم. با انجام این کار داده‌ها به فضای پاورمپ اضافه می‌شود.

۲-ستونی در سمت راست نمایش داده می‌شود. در قسمت Location، گزینه Add Field را انتخاب کرده و سپس گزینه Capital را انتخاب کردم. با این کار برای پاور مپ لیست مشخص کردم که لیست نقاط جغرافیایی مورد نظر من بر اساس ستون Capital است. ستون Capital در این مثال به مرکز استان اشاره می‌کند.

۳-بعد از آن باید مقداری که در هر استان نمایش داده شود را مشخص کنم. در مرحله اول قصد دارم که مساحت هر استان بر روی نام آن نمایش داده شود. بنابراین در قسمت Height‌، گزینه Add Filed و بعد Area را انتخاب کردم.

۴-نحوه نمایش داده‌ها به صورت پیش فرض میله‌ای است. نحوه نمایش را به حبابی تغییر می‌دهم. نمودار حبابی بر روی نقشه خواناتر است. اندازه هر حباب بسیار بزرگ بود و خوانایی گزارش را کاهش داده بود. بنابراین از قسمت Option، گزینه Size را انتخاب کردم و سایز را کاهش دادم. این کار باعث شد تا مقیاس نمایش حباب‌ها کوچک تر شود.

۵- با کلیک بر روی Map Labels نام هر شهر بر روی نقشه نمایش داده می‌شود.

۶-در صورتی که موس را بر روی هر حباب(دایره) نگه دارید، نام نقطه جغرافیایی و مساحت آن استان نمایش داده‌ می‌شود.

می‌توانید مقدار فروش در هر استان را با مساحت یا جمعیت استان جایگزین کنید و گزارش مقدار فروش در هر استان را بر روی نقشه نمایش دهید.

نمایش مجموع فروش به تفکیک استان بر روی نقشه

 

بعد از انتشار مقاله مربوط به مجموع فروش به تفکیک استان، دوستان زیادی پیام دادند و نحوه نمایش داده‌ها را بر روی نقشه پرسیده بودند. با توجه به تعداد پیام‌ها تصمیم گرفتم که در این مقاله و چند مقاله بعدی بر روی این موضوع کار کنم.

برای نمایش داده‌ها بر روی نقشه دو روش اصلی وجود دارد استفاده از قابلیت Shape‌ در اکسل و قابلیت Power Map . در روش Shape‌ یک تصویر به اکسل اضافه می‌شود و سپس با کمک ابزار FreeForm شکل تصویر کشیده می‌شود و در روش Power Map از نقشه سایت Bing‌ استفاده می‌شود. در این مقاله روش اول بررسی می‌شود.

فرض کنید که جدولی از مقدار فروش در هر استان دارید و می‌خواهید مقدار فروش هر استان را بر روی نقشه نمایش دهید. برای انجام این کار، ابتدا باید شکل نقشه ایران را به اکسل اضافه کنید. من شکل نقشه ایران را نداشتم بنابراین مثل همیشه دست به دامن گوگل شدم و نقشه ایران را تو گوگل سرچ کردم. یکی از نقشه‌ها را انتخاب کردم و با کلیک راست روی عکس و انتخاب گزینه Copy Image (البته اگر مثل من از کروم استفاده می‌کنید) عکس را کپی کردم.

 

بعد هم یک فایل اکسل باز کردم و نقشه را در آن past کردم. با کمک ابزار FreeForm دور هر استان خط کشیدم و مرز آن را مشخص کردم. در نهایت هم اسم استان را به انگلیسی مشخص کردم.

در مرحله بعد هم تصویر نقشه را که از اینترنت پیدا کرده بودم را با دکمه Delete روی کیبورد حذف کردم. با کلیدهای Ctrl + A‌ تمام Shape‌هایی که کشیده بودم را انتخاب کردم، سپس کلیک راست و گزینه Group. حالا یک Shape دارم که به شکل نقشه ایران است.

 

جدولی مشابه تصویر زیر آماده کردم که مقدار فروش در هر استان را نشان می‌دهد. نام استان هم به انگلیسی و هم به فارسی درج شده است. اسم انگلیسی برای نمایش روی نقشه الزامی است و باید دقیقا مشابه همان اسامی باشد که هنگام ساخت شکل نقشه استفاده کردیم.

 

 

 

کنار نقشه رده بندی فروش و رنگ آن را مشخص کردم. در صورتی که فروش هر استان بین ۱ تا ۲۰ باشد، استان به رنگ قرمز نمایش داده شود. در صورتی که فروش استان بین ۲۰ تا ۷۰ باشد به رنگ زرد نمایش داده شود و در صورتی که بیشتر از ۷۰ باشد، به رنگ سبز نمایش دارد.

 

برای اعمال این رنگ بندی باید سراغ ماکروها بروم. قبل از آن، ابتدا یک ستون به جدول اضافه می‌کنم و می‌نویسم که مقدار فروش به کدام رده بندی تعلق دارد. از تابع Match()‌ در اکسل استفاده کردم.

 

 

 

سپس با کمک ماکروها و اضافه کردن کد زیر ، رنگ رده بندی را به نقشه اضافه کردم.

 

 

Sub Macro1()

For i = 1 To 30
Ostan = Cells(i + 1, 3)
Colors = Cells(i + 1, 5)

ActiveSheet.Shapes.Range(Array(Ostan)).Select
Selection.ShapeRange.Fill.ForeColor.RGB = Cells(2 + Colors, 18).Interior.Color

Next i
End Sub

 

 

 

نتیجه نهایی به شکل زیر شد.

 

 

برای دریافت فایل مربوط به این آموزش لطفا ابتدا بر روی دکمه زیر کلیک کرده و سپس ایمیل خود را وارد نمایید.

 

معرفی پاور ویو

همانطور که قبلا هم اشاره کردم، ابزار هوش تجاری در اکسل، بر اساس سه گام اصلی هوش تجاری از سه قسمت اصلی تشکیل شده است. گام اول جمع آوری و پاکسازی داده است و ابزار Power Query به آن اختصاص دارد. گام دوم مدلسازی داده است و ابزار Power Pivot جهت مدلسازی داده به کار گرفته شده است. گام سوم بصری سازی داده است که با کمک ابزار Power View انجام می‌شود. در صورتی که از خوانندگان قدیمی سایت خانه هوش تجاری ایران باشید، می‌دانید که تا کنون ابزار Power Query و Power Pivot‌ به ترتیب جهت پاکسازی و مدل سازی داده را بررسی کردم. در این مقاله و چند مقاله آتی به بررسی ابزار بصری سازی داده Power View‌ می‌پردازم.

پاور ویو چیست؟

طبق تعریف سایت مایکروسافت، پاور ویو ابزار بصری سازی و مرور داده است که از سال ۲۰۱۳ جهت ساخت داشبوردهای مدیریتی به اکسل اضافه شده است.

نحوه فعال کردن پاور ویو

در اکسل ۲۰۱۳، با نصب ابزار هوش تجاری در مایکروسافت، طبق آموزش زیر، پاور ویو در تب Insert ظاهر می‌شود.

 

 

 

 

در اکسل ۲۰۱۶ باید، علاوه بر مراحل بالا، مراحل زیر را انجام دهید تا پاور ویو را در تب‌های اکسل مشاهده کنید.

 

دقت کنید که پاور ویو با سیلور لایت کار می‌کند. سیلور لایت چیست؟ طبق تعریف ویکی پدیا، سیلورلایت یک بستر برنامه سازی تحت وب مشابه ادوبی فلش است و قابلیت‌های چند رسانه‌ای، گرافیک و پویانمایی را به برنامه اضافه می‌کند. به عبارت دیگر، برای اینکه مایکروسافت یک سری قابلیت‌های گرافیکی را به پاور ویو اضافه کند، از سیلور لایت استفاده کرده است.

خبر خوب اینکه نصب سیلور لایت اصلا کار سختی نیست. فقط کافی که این فایل چند مگی را از سایت رسمی مایکروسافت دانلود و با چند کلیک ساده و در عرض چند ثانیه نصب کنید. خبر بهتر اینکه مایکروسافت قول داده که در نسخه‌های بعدی، HTML5 را جایگزین سیلور لایت کند و در نتیجه دیگر برای استفاده از پاور ویو به نصب سیلور لایت نیاز ندارید.

منبع داده پاور ویو

گفتیم که پاور ویو ابزار بصری سازی مایکروسافت است و ابزار بصری سازی، ابزاری است که یک سری اطلاعات را به صورت بصری نمایش می‌دهد. بنابراین پاور ویو به یک منبع اطلاعاتی نیاز دارد که به آن وصل شود و داده‌ها را از آن بخواند و نمایش دهد. این منبع داده می‌تواند یک شیت ساده در اکسل باشد، یا یک مدل داده‌ای در پاور پیوت و یا حتی کیوب در SSAS.

چه کارهایی را می‌توانم در پاور ویو انجام دهم؟

-می‌توانید از ابزارهای بصری سازی مانند جدول، نمودار میله‌ای، نمودار دایره‌ای، نقشه … استفاده کنید و داده‌ها را با کمک این ابزار نمایش دهید.

-می‌توانید داده‌ها را به صورت صعودی، نزولی مرتب کنید، برای آنها فیلتر و اسلایسر تعریف کنید.

-می‌توانید گزارش تهیه شده در پاور ویو را در شیرپوینت منتشر کنید.

در مقالات بعدی به بررسی بیشتر پاور ویو می‌پردازم.